Blog > Komentarze do wpisu
SZARLOTKA KRÓLEWSKA
Szarlotka na biszkopcie z mas± bydyniow± i polew± kakaow±.

Biszkopt

(na durz± blachę)

 

4 jajka

1 szklanka m±ki

¾ szklanki cukru

3 łyżki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  2. Żółtka i białka rozdzielić.
  3. Białka ubić na sztywn± pianę.
  4. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijaj±c.
  5. Stopniowo dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać.
  6. Dodać olej, proszek do pieczenia i przesian± m±kę – wszystko delikatnie wymieszać.
  7. Piec przez 30 min.

____________________

Jabłka

 

1/5 – 2 kg kwa¶nych jabłek

2 galaretki (gruszkowe, jabłkowe b±dĽ agrestowe)

  1. Jabłka obrać, usun±ć gniazda nasienne.
  2. Każd± ćwiartkę pokroić na grube plasterki.
  3. Gotować na wolnym ogniu, aż jabłka prawie zupełnie się rozgotuj±.
  4. Gor±ce jabłka zestawić z ognia i intensywnie mieszaj±c dosypać dwie galaretki.
  5. Masę ostudzić i wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.
  6. Chłodzić w lodówce do zastygnięcia.

____________________

 

 

Masa budyniowa

 

½ l mleka (2 szklanki)

4 łyżki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

2 płaskie łyżki m±ki ziemniaczanej

2 płaskie łyżki m±ki

3 żółtka

kostka masła ro¶linnego

  1. Mleko wlać do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy.
  2. W pół szklanki mleka rozetrzeć, jajka, m±kę i m±kę ziemniaczan± – wszystko dodać do mleka.
  3. Masę doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i mieszaj±c pozwolić zgęstnieć jak budyń, poczym zdj±ć z ognia i ostudzić.
  4. Masło utrzeć mikserem, poczym po łyżce dokładnie wmiksowywać masę budyniow±.
  5. Masę ułożyć na zastygniętych jabłkach z galaretk±.

____________________

 

Polewa kakaowa

 

½ paczki masła lub margaryny

6 łyżek cukru

3 łyżki wody

4 łyżki kakao

wiórki kokosowe

  1. Wszystkie składniki wymieszkać w rondelku lub głębokiej patelni i gotować około 3 min. na wolnym ogniu.
  2. Ostudzić ale niezbyt mocno by nie zastygła i polać ni± ciasto.
  3. Posypać wiórkami kokosowymi.

 

 

poniedziałek, 27 lipca 2009, heniek_qn